Яка кількість тренувань Вам потрібна насправді

Всі ми знаємо, що незалежно від того, хочете Ви схуднути або збільшити м’язову масу, або навіть Вам потрібні обидва варіанти, регулярні тренування – необхідна умова для покращення свого тіла. Але що стоїть за словом “регулярні”? Скільки разів на тиждень тренуватимуться.

Три тренування на тиждень – цього мало чи ні

Відразу скажу, що ця стаття не дасть Вам точної відповіді на запитання, як часто потрібно займатися дівчині. Чому? Тому що його немає. Режим тренувань залежить від багатьох факторів і, відповідно, кожна людина може побудувати графік тренувань «під себе». На щастя, це не так уже й складно.

У цьому матеріалі я розповім, які критерії впливають на регулярність занять і, як їх краще враховувати.

Ну а якщо у Вас немає бажання щось змінювати або просто ліньки у всьому цьому розбиратися, то Ви можете спокійно ходити в тренажерний зал за класичною схемою тричі на тиждень, виконуючи силові тренування/інтервальні + кардіо. Якщо Ви намагатиметеся, цього буде цілком достатньо для того, щоб досягти хороших результатів у зміні свого зовнішнього вигляду та покращення стану здоров’я.

Скільки разів на тиждень потрібно займатися у тренажерному залі

Як відомо, цілі можуть бути різні. Почнемо з досить рідкісного для дівчат набору м’язової маси .

Якщо Ви належите до категорії людей, які постійно втрачають вагу, незважаючи на те, що намагаються їсти дуже багато, то Вас, швидше за все, чекають важкі силові тренування з підняттям обтяжень. Важкі — це означає, що Вам потрібно буде працювати докладаючи максимум зусиль.

У такому разі м’язам та організму в цілому потрібен час відновитися — це мінімум доба. Саме тому класична

спліт-тренуванняпередбачає заняття три дні на тиждень, коли Ви на одному тренуванні проробляєте кілька груп м’язів, потім добу відпочиваєте і потім тренуєте інші м’язи, і так ще раз.

Так тренування всіх м’язів тіла “розбивається” на три окремі тренування і, умовно, кожна група м’язів відпочиває цілий тиждень. Це дозволяє кожному м’язу добре відновитися, а значить рости і ставати сильнішим.

Я використовую слово “умовно”, тому що при тренуванні великих м’язових груп завжди задіяні дрібніші, відповідно, наприклад, Ваш трицепс буде працювати і коли Ви тренуєте його цілеспрямовано, і коли тренуєте м’язи грудей.

Якщо тренування помірні з невеликою вагою і спрямовані на тонус , то одну групу м’язів можна задіяти кілька разів на тиждень. Просто в цьому випадку – дайте кожній м’язовій групі відпочинок близько двох днів. Це може бути і 3, і 4, і 5, і 6 тренувань на тиждень.

Якщо Ви займаєтеся в залі за системою “все тіло за одне тренування” (full body), в якій на кожну групу м’язів припадає зазвичай по одному, максимум 2 вправи з помірним навантаженням, то можете займатися щодня.

Підводжу підсумок. При силових тренуваннях з обтяженням потрібно давати м’язам час відновитись. Для цього потрібно враховувати інтенсивність тренування. В цілому, якщо після заняття Ви можете сказати “я втомилася, звичайно, але в цілому все добре”, це тренування помірної інтенсивності. Якщо Ваші думки “я не зможу зробити більше нічого навіть за мільйон” – це точно тренування на підвищеній складності і після неї потрібна перерва в 1-2 дні.