Сміх замість фітнесу

У народі існує твердження: сміх лікує. І це не просто поширена думка. Сьогодні навіть офіційна медицина визнає за сміхом право називатись лікувальним засобом. Медики, наголошуючи на користі сміху, пояснюють його терапевтичний ефект тим, що він чудово знімає нервову напругу, покращує перистальтику кишечника, нормалізує ритм скорочень серця, підвищує потенцію та загальний тонус, нормалізує роботу печінки. І взагалі, майже всі внутрішні органи під час сміху набувають ефекту масажу. І це не повний перелік його корисних властивостей. Нещодавно почали говорити про те, що сеанси сміху можуть цілком замінити фітнес.

Тривалий сміх і справді приводить у дію скелетні м’язи, а також м’язи тазу та черевного преса (згадайте, як при нестримному довгому сміхі ми хапаємося за животи, тому що там виникає досить сильна напруга). Вчені з’ясували, що загалом активний сміх задіює понад 80 м’язів людського організму. І якщо м’язи живота і діафрагми напружуються і активно працюють, то спинні і шийні м’язи, навпаки, розслабляються, що благотворно впливає на головний і спинний мозок. І це ще не все. Сміх підвищує обсяг легень, що забезпечує повноцінну доставку кисню до кожної клітини організму. Зрозуміло, що це спричиняє прискорення клітинного оновлення та активного виведення шлаків і токсинів, а отже, уповільнення старіння організму загалом.

У США слово «сміхотерапія» вже давно ні в кого не викликає подиву чи нерозуміння. Основи цього напряму зародилися країни понад 40 років тому. Саме тоді на думку відомого журналіста М.Казінса спала чудова ідея – провести експеримент щодо впливу сміху на стан здоров’я та самопочуття людини. Він добровільно піддав себе випробуванням: кілька місяців поспіль невтомно дивився одні кінокомедії. Результат перевершив найсміливіші його очікування – він повністю позбавився від хвороби кісток, що давно мучила його. Після цього він почав досліджувати природу та властивості сміху дуже серйозно і навіть створив для цих цілей у Лос-Анджелеському університеті кафедру з вивчення сміху та лікування за його допомогою.

Американця підтримали шведські лікарі із м.Муталу. У результаті досліджень вони переконалися, що сміх сприяє довголіттю, тобто. здатний реально збільшувати тривалість життя. Це пов’язано, перш за все, з тим, що сміх – чудовий антидепресант, який зміцнює імунну систему і приводить організм до тонусу. Коротко це можна сформулювати так: сміх підвищує опірність організму до хвороб та пригнічених станів типу депресій, туги, апатії тощо.

Як і фітнес, сміх робить в організмі запуск складних біохімічних реакцій, які форсують утворення та викид таких речовин, як ендорфіни – гормони щастя, серотонини – вітаміни гарного настрою та дофаміни – гормони задоволення.

Таким чином, вплив на організм сміху не поступається фізичним тренуванням, а в чомусь навіть перевершує. Адже сеанси сміхотерпії проходять без розтягувань, втоми, м’язового та суглобового болю, характерного для початку занять фітнесом. Однак не варто розуміти ці висновки буквально. Сміх не може повністю замінити фізичні вправи. Та й психологи не радять дуже примушувати себе до сміху (це загрожує закінчитися істерикою), достатньо 15-ти хвилин на день щирого сміху. Головне, що цей вид терапії доступний як багатим, і бідним. Ось такий демократичний засіб.