Стрес і паніка: що відбувається зі шкірою, коли ви сильно переживаєте

У сучасних реаліях фраза «не втратити обличчя» набула нового сенсу. Погодьтеся, що сьогодні ми щодня відчуваємо велику кількість стресу на тлі пандемії, воєнних дій, соціальних заворушень, а також фінансової кризи, що негативно впливає на здоров’я та, звісно, ​​молодість. Панічні атаки не роблять нас молодшими, а отже, нам потрібно навчитися їх придушувати, адаптуватися та намагатися бути стійкими до всіх зовнішніх факторів середовища. У тому числі у питаннях б’юті-рутини.

В умовах стресової ситуації організм викидає в кров гормони – кортизол і адреналін, вони активізують вироблення нейромедіаторів і нейропептидів , приводячи нервову систему в збудження. Ці процеси негативно впливають на роботу імунних клітин шкіри, порушуючи їх захисні функції. Результатом стає уповільнення процесів поновлення; поява куперозу, акне; загострення екземи та псоріазу, а також нейродерматиту », – стверджує експерт.

ЯК СТРЕС ВПЛИВАЄ НА ШКІРУ?

Коли організм перебуває у стані тривалого стресу, шкіра починає активно реагувати: 

– Порушується здатність шкіри до регенерації;

– зменшується кількість колагену, що виробляється;

– починають активно виявлятися зморшки;

– адреналін викликає спазм судин, клітини перестають отримувати в повному обсязі кисень, і шкіра втрачає природний колір, стає тьмяною та сірою;

– кортизол призводить до різкого розширення кровоносних судин та прояву куперозу;

– Стрес робить шкіру сприйнятливою до негативного зовнішнього впливу, порушуючи її захисні функції.

СТРЕС ТА АКНЕ

У стресовій ситуації організм виробляє «стресові» гормони – кортизол та адреналін.

Кортизол безпосередньо впливає на роботу сальних залоз і призводить до того, що організм починає виробляти більше себуму. Підвищена кількість себуму провокує закупорку доби, і з’являються сприятливі умови для розмноження мікробів, що призводять до розвитку акне. Ось чому перед хвилюючим та важливим заходом на обличчі, як на зло, з’являється прищ. Крім того, кортизол також порушує діяльність кишківника, викликаючи дисбаланс мікрофлори, що також призводить до розвитку акне.

ЯК БОРОТИСЯ З АКНЕ?

  • Для того, щоб запобігти появі акне, не варто використовувати спиртовмісні, підсушуючі засоби, тому що при цьому порушується мікрофлора шкіри, в результаті шкідливі бактерії викликають запалення. 
  • Також варто відмовитися від використання скрабу, оскільки скраб з великим абразивом травмує шкіру, пересушує, що призводить до появи акне.
  • Крім того, популярні щіточки для вмивання також можуть провокувати перенесення запалення на інші ділянки шкіри та появу нових прищів.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ СТРЕС?

  1. Перше та головне — постаратися менше реагувати на велику кількість стресових ситуацій у житті.
  2. Потім необхідно звернутися до лікаря, щоб унеможливити патології в організмі. Корисно буде здати аналізи, щоб лікар зміг оцінити не лише стан організму, наявність запальних процесів, а й кількість необхідних вітамінів та мікроелементів в організмі. Обов’язково відвідайте ендокринолога та здайте аналізи для перевірки стану щитовидної залози. 
  3. При необхідності фахівець може виписати спеціальні препарати, які мають заспокійливу дію, наприклад, лікарські препарати рослинного походження. 

ПРИЙМАЙТЕ ВІТАМІНИ

Проконсультуйтеся зі спеціалістом та підберіть курс вітамінів та мікроелементів для підтримки краси та здоров’я шкіри. Доктор Данилова рекомендує звернути увагу на:

  • Вітамін В3чи РР (ніацин). Нікотинова кислота є водорозчинним вітаміном В, який благотворно впливає на нервову та ендокринну системи, сприяючи регуляції вироблення статевих гормонів і кортизолу — гормону стресу. Ніацин забезпечує ліфтинг-ефект шкіри та усуває набряки.
  • Вітамін А. Цей вітамін бере участь в обміні речовин і активує регенерацію клітин, що так важливо для схильної до стресу шкіри. Вітамін А підтримує водний баланс шкіри, надаючи їй гладкість та пружність.
  • Вітамін Е — потужний антиоксидант, який також має назву «вітамін молодості». Він уповільнює старіння шкіри, знімає подразнення, живить та зволожує її.
  • Вітамін D3. Жиророзчинний вітамін, який сприяє виробленню колагену, кількість якого знижується при хронічному стресі. Він також уповільнює процес старіння і надає шкірі сяючого вигляду.