Чому від стресу ми худнемо

У деяких із нас стрес безпосередньо впливає на вагу. Розбираємо, які саме механізми, що впливають на втрату ваги, запускають стрес і чому таким чином худнути таким чином — погана ідея.

ЧОМУ МИ ВТРАЧАЄМО ВАГУ

  • Ми не відчуваємо голоду.
  • Коли ви перебуваєте в стані стресу, ви можете поводитися інакше, ніж зазвичай, наприклад, пропускати обід через зайнятість або лягати спати дуже пізно, щоб встигнути щось важливе.
  • Реакція вашого тіла на боротьбу чи втечу може прискорити обмін речовин.
  • Коли ви в стресі, ваше тіло переходить у режим «борись або біжи». Цей фізіологічний механізм, також відомий як «реакція на гострий стрес», повідомляє ваше тіло, що воно має реагувати на передбачувану загрозу.
  • Ваше тіло готує себе, випускаючи гормони, такі як адреналін та кортизол. Адреналін готує ваше тіло до активної діяльності, але він також може мінімізувати ваше бажання є.
  • Тим часом кортизол сигналізує вашому організму про тимчасове придушення функцій, які є несуттєвими під час кризи. Це включає ваші реакції травної, імунної та репродуктивної систем.

СТРЕС ТА КОЛИВАННЯ МАСИ ТІЛА

Більшість людей, які перебувають у стані стресу, схильні до гіперфагії, або переїдання, і менше людей страждають на гіпофагію, або недоїдання. Співвідношення при цьому становить 2 до 1. Одне дослідження студентів університетів у Великій Британії підтверджує ще більше співвідношення: 55 відсотків учасників набрали вагу протягом їхнього напруженого першого року навчання порівняно з 12 відсотками, які схудли. Учні жіночої статі у дослідженні були більш сприйнятливими як до втрати ваги, так і до приросту, ніж їхні колеги-чоловіки. Результати з’явилися у журналі Physiology & Behavior у 2007 році.

Поширеність гіперфагії в умовах стресу має сенс, враховуючи триваліший період, протягом якого кортизол залишається у вашій системі, змушуючи вас хотіти їсти. Крім того, хронічний стрес постійно підвищує рівень кортизолу, наприклад, якщо ви щосили намагаєтеся пристосуватися до нової ситуації, припустимо, в коледжі, або ви доглядаєте хворого або літнього родича.

СХЕМИ ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС СТРЕСУ

Якщо ви схильні набирати вагу при стресі, ви, ймовірно, «стриманий» їдок за нормальних обставин, згідно з дослідженням, опублікованим у «Фізіології та поведінці» у 2006 році. Це означає, що ви схильні до дієти, а коли ви перебуваєте в стані стресу, ви вибираєте продукти, які заборонені під час дієти, наприклад, з високим вмістом жиру та високим вмістом цукру. Навпаки, «нестримні» їжаки менш схильні до того, щоб сидіти на дієті, і вони, як правило, їдять менше їжі, коли перебувають у стані стресу.

Втрата апетиту нестримною їдою може призвести до втрати ваги під час стресу. Якщо ви споживаєте менше їжі, ніж потрібно вашому тілу для виконання багатьох функцій, ви з часом схуднете. Наприклад, якщо вашому організму потрібно 1700 калорій на день, але ви споживаєте всього 1200 калорій на день протягом місяця, коли ви перебуваєте в стресовій ситуації, ви втратите багато калорій.

ВІДНОВЛЕННЯ ПІСЛЯ ВТРАТИ ВАГИ

Якщо ваш апетит знижується у стані стресу, спробуйте харчуватися невеликими порціями. Дотримуйтесь правильного харчування та тримайтеся подалі від низькокалорійної нездорової їжі.

Хороші варіанти продуктів для підтримки необхідної кількості калорій або відновлення ваги – нежирний білок, горіхи і насіння, авокадо, молочні продукти, сухофрукти, свіжі фрукти, такі як банани і манго, оливки і оливкова олія. Наприклад, ви можете перекушувати селера з хумусом, грецьким йогуртом, горіхами та родзинками, шматком тосту з цільної пшениці з мигдальним маслом, двома яйцями круто або молочно-банановим смузі. Щоденне споживання достатньої кількості білкової їжі допомагає відновити м’язи, які ви, можливо, втратили, перебуваючи у стані стресу.