Криза першого року спільного життя

Відгримів на вашу честь марш Мендельсона, друзі і родичі розійшлися по домівках і осередок суспільства, що тільки що склався, залишається наодинці. Тепер вам належить разом вирішувати всі питання, нести відповідальність один за одного і бути поряд не тільки в радості, а й у горі.

А може, ви вирішили перевірити серйозність своїх почуттів та почали жити разом без весіль та реєстрації? На шляху до безхмарного сімейного щастя головне – не потрапити до небезпечних пасток побуту спільного проживання. Першим кроком до міцного та щасливого шлюбу стане успішне подолання кризи першого року спільного життя. Як його вчасно розпізнати та грамотно з нього вийти, у школах та інститутах нас, на жаль, не вчать. А треба було б.
Криза першого року спільного життя, на жаль, практично неминуча. Чому? Відповідь проста: конфлікти та непорозуміння, можливі лише при спільному проживанні під одним дахом, неможливо повністю запобігти та передбачити на стадії цукерково-букетних відносин. Звідки тобі знати, що він, наприклад, контролюватиме твої витрати? Безсумнівно, запеклого скнару можна дізнатися ще, коли відносини починають тільки зароджуватися. А якщо він просто хоче бути в курсі всіх твоїх витрат, включаючи засоби особистої гігієни та косметику, а тебе це дратує?

Тому до шлюбу, якщо матримоніальні думки почали відвідувати твою голову, почекай з натяками. Постарайся придивитися до нього, зрозуміти, що він за людина. На початковому етапі відносин так просто майбутню кризу першого року не розпізнати. Тим не менш, ти вбережеш себе від помилок, якщо замислишся заздалегідь, чи влаштовує він тебе. Ідеальних людей не буває, але краще, щоб потенційний чоловік відповідав більшій частині твоїх очікувань, підходив тобі за темпераментом та поглядами на життя. Так ти заощадиш час і відсієш кандидатів, які категорично не підходять, на руку і серце.

Якщо доленосне рішення прийняте, і ви тепер живете разом, ти можеш оцінити рівень ймовірності та масштаби, проблеми специфічної саме першому році, а також знайти шляхи вирішення, керуючись стандартними причинами такої кризи:

– Ви рідко спілкуєтеся. Іноді пари, які одружилися, втрачають інтерес до спілкування з другою половиною. Мовляв, все вже відбулося, живемо ми разом, розуміємо один одного з півслова і в спілкуванні більше і сенсу особливого немає. Всі діалоги зводяться до побутових повсякденних питань, замінюючи обговорення інтересів один одного, проблем та страхів, пов’язаних із новим етапом відносин.

Рішення: розмовляйте, розмовляйте та ще раз розмовляйте! Не дозволяйте побуту з’їсти інтерес один до одного. Не марно перепитуючи втретє, як пройшов день на роботі і що він їв на обід. Запитайте, що його турбує у ваших нових стосунках, чи комфортно йому спільне проживання, чи з’явилися певні незручності, пов’язані зі спільним проживанням, до яких важко звикнути. Займіться улюбленою справою. Когось об’єднують пробіжки вранці, когось – читання вголос один одному перед сном. Стати єдиним цілим!

– Взаємне притирання відбувається не зовсім гладко. Тебе дратує його звичка грати ніч безперервно в комп’ютерну стрілялку, а його – що ти не бажаєш бачити у своєму будинку його друзів. Тебе злить, що він не виносить сміття перед роботою, а його – що ти встаєш о 6-й ранку. Перелічувати можна нескінченно. Спочатку виникає легке невдоволення, потім – взаємні образи, що виливаються часом у серйозний скандал. І ось ти вже запитуєш: а що я взагалі роблю з ним поруч? Адже ми такі різні.

Рішення: заспокойтеся, через це проходять усі пари. Адже вас виховувалися не разом, не вмієте читати думки один одного маєте право на свої власні звички, що стали. З часом на більшість цих дрібниць, що здаються проблемами, ви просто перестанете звертати уваги.

– Взаємини з батьками та друзями. Класична ситуація: його мати тебе недолюблює. Або: він не розуміє, навіщо тобі друзі чоловічої статі. Раніше ти не знала, що тобі доведеться вечорами вислуховувати інструкції щодо правильного поводження з коханим від його матері, а він не очікував, що тебе буде кликати на шашлики менеджер із сусіднього відділу.

Рішення: Проведіть межу. Виріши для себе, що тобі важливіше – зіпсований настрій коханого чи бажання обговорити начальника під шашличок. Або розкажи другій половині, що боятися нема чого, і бери його з собою на дружні зустрічі. У свою чергу, повідом йому (в м’якій формі!) про непорозуміння між тобою та свекрухою і скажи, що тобі дуже хочеться їх виправити. Знайдіть разом спосіб запевнити матері, що ревнує, що краще невістки у неї і бути не може!