Як вибрати школу?

Всі діти розвиваються по-різному. Якщо ваш малюк любить проводити час із книжкою на дивані, не варто віддавати його до спортивної спецшколи. І якщо дитина насилу освоює рідну мову, не потрібно прагнути зробити з неї поліглота.

Існує упередження, що дитина при вступі до школи зобов’язана вміти читати, писати, рахувати тощо. Це не зовсім правильно, головне, щоб малюк хотів навчатися, володів певними життєвими знаннями, умів формулювати свої питання та засвоювати отримані на них відповіді. А решті хороша школа і хороший педагог навчить вашу дитину.

І останнє: при виборі школи батьки мають прислухатися лише до своїх особистих відчуттів. Якщо школа вам не подобається, а всі довкола радять тільки її, не варто віддавати туди дитину. Адже це ваша дитина, і в яку школу вона піде, вирішуватиме лише вам.

Симптоми дезадаптації до школи

Дуже важливо батькам знати симптоми дезадаптації до школи. До початку другої чверті проходять перші два етапи адаптації: фізіологічна та соціальна. Але деякі дітки не встигають адаптуватися за перше півріччя першого класу і зараз весь перший рік навчання в школі дається для адаптації. Саме тому вони не мають оцінок, як у всіх інших учнів. І важливо вчасно побачити, що дитина зазнає труднощів в адаптації до школи, щоб вчасно їй допомогти, щоб ситуація не посилилася.

Якщо ви виявили деякі із симптомів дезадаптації у своєї дитини, потрібно задуматися, що не так, з’ясувати причини такої ситуації. Якщо таких симптомів 5 і більше, потрібно звертатися до фахівців – невролога та психолога. Допомагаючий вплив має бути комплексним.

Має бути дитині добре вдома, має бути нормальним стан здоров’я, він повинен встигати в школі, будувати нормальні стосунки з однолітками та дорослими. І прагнути потрібно цього, допомагаючи дитині, а не звинувачувати її, не підганяти під ті вимоги, які вона не в змозі виконати самостійно.