Знімні зубні протези: види та особливості конструкцій

Втрата навіть одного зуба з часом призводить до серйозних проблем: поступової деформації зубощелепної системи, порушення жувальної функції. Що ж тоді казати про ситуації, коли дефект зубного ряду значніший: не вистачає 6 і більше зубів. Це шкідливо для організму, людина не може нормально спілкуватися, порушується дикція, щелепа «просідає» і додає навіть молодому пацієнту вигляд старця. Повернути пацієнтів з частковою та повною адентією до нормального життя допомагає використання знімних протезів: https://healthydent.ua/uk/uslugy/znimni-protezy.

Зуби по принципу «зняв – поставив»

Знімні зубні протези – різновид конструкцій, які без труднощів встановлюються та дістаються як лікарем, так і пацієнтом.

Такий протез складається з кількох частин:

  1. Литий базис, який імітує ясна та фіксується на щелепі.
  2. Коронки, що встановлюються на каркасі та відтворюють верхню частину зубів. Виконують дві функції: естетичну і жувальну.
  3. Замки, кламери, гачки – елементи, за допомогою яких протези фіксуються. Використовуються в частково знімних конструкціях.

Показання для встановлення протезів

Дантисти радять звернути увагу на знімні протези пацієнтам з такими проблемами:

  • втрата зубів, яка викликана віковими змінами;
  • фізична травма, що призвела до втрати кількох зубів на щелепі;
  • запущена стадія пародонтозу, коли зуби розхитані настільки, що застосувати інший вид протезування неможливо.

До речі, знімні протези використовуються, навіть якщо зуби в ряду відсутні не підряд, а «через одного». У цьому випадку застосовуються нейлонові або акрилові протези з отворами для здорових зубів. Такі зуби додатково утримують протез на щелепі.

Види знімних протезів

Для протезування щелепи, на якій не залишилося зубів, використовуються повні знімні протези. Такі конструкції тримаються за рахунок вакуумного ефекту або спеціальних фіксуючих кремів чи гелів.

Популярні різновиди знімних протезів:

  • пластинкові конструкції: виготовляються з акрилу; переваги – бюджетні та естетичні, недоліки – тверді, натирають ясна, розраховані максимум на 2 роки служби;
  • нейлонові протези: матеріал основи – медичний силікон, що не викликає алергії, не травмує слизову; конструкція тримається завдяки вакуумному ефекту, довговічніший, але й дорожчий варіант за пластмасу;
  • бюгельні протези: конструкція, основу якої складає металева дуга; протез надійно фіксується за опорні зуби замками-кламерами, строк служби – до 10 років, штучні зуби можна знімати лише для чищення;
  • іммедіант-протези: використовуються для тимчасового протезування;
  • «метелик»: частково знімний протез, який встановлюється на місце 1-2 втрачених зубів.

Відсутність зубів – це не привід записуватися в старці й терпіти незручності в побуті та спілкуванні. Встановлення протезів змінить життя на краще!