Як пробудити в дитині прагнення вчитися

Як правильно вчити дітей? Саме від вибору засобів і способів навчання залежить і мотивація дитини до навчання. Адже найчастіше батьки чекають від своїх малюків старанного навчання, хороших оцінок, високої успішності, але забувають навчити ефективній роботі з інформацією, іншим навичкам, необхідним для досягнення заданих цілей. Тільки в цьому випадку дитина зможе справлятися з труднощами, які чекають на неї в майбутньому навчанні, шкільному та соціальному житті, в світі поза шкільними стінами. Тільки тоді навчання буде приносити задоволення у вигляді реальних результатів, радість від досягнутого успіху, реалізованих можливостей — найпотужніший стимул, щоб далі вчитися.

Як мотивувати дитину на навчання? Принципи дошкільного розвитку дитини та підготовки до школи

Знання про те, як правильно вчитися, не є вродженими. Воно поступово формується у дитини в процесі росту, інтелектуального розвитку під чуйним керівництвом батьків, педагогів в кілька етапів:

  1. Зацікавити дитину в навчанні, як в корисному і цікавому виді діяльності. Це найважливіший етап, так як без інтересу не буде ні бажання вчитися, ні результатів.
  2. Пояснити простий і ефективний алгоритм дій, який допоможе впоратися із завданням. Отриманий досвід послідовного подолання труднощів буде корисний на всіх етапах навчання, в досягненні будь-яких цілей.
  3. Закріплювати вміння. Заняття, розвиваючі пізнавальні навички повинні бути систематичними і тривати до тих пір, поки учень не навчиться віртуозно ними користуватися в ході навчання.
  4. Привчити до самостійності. Коли дитина вже знає, як виконувати домашні завдання, що потрібно робити і в якій послідовності, присутність батьків стає зайвим. Більше того, активна участь в навчальному процесі мам і тат тепер тільки на шкоду, тому що заважає учневі самостійно мислити, приймати рішення, робити помилки, щоб в подальшому їх зрозуміти і виправити.
  5. Включення нестандартного мислення. Поєднання отриманих знань, досвіду та практичної діяльності призводить до того, що учень починає знаходити власні шляхи розв’язання задач. Він продукує ідеї і шукає способи їх впровадження в життя.

Як зацікавити дитину навчанням? Інструменти мотивації дошкільнят і учнів початкової школи

Щоб стимулювати дитину до навчання в школі, недостатньо розвивати пізнавальні навички. Потрібно ще враховувати специфіку шкільної програми, адже в ній багато того, що навряд чи сподобається школяреві. Часто стандарти шкільного навчання часто йдуть врозріз з інтересами, особливостями світосприйняття дітей. Якщо в старших класах учні вже розуміють необхідність розвитку інтелекту, бачать сенс у щоденних багатогодинних заняттях, то учням початкової школи потрібні більш переконливі мотиви.

Завдання батьків дітей раннього віку:

  • виховати любов до навчання;
  • створювати умови для багатогранного розвитку інтелекту;
  • заохочувати допитливість;
  • навчити витягувати з навчання користь для розуму і максимум задоволення;
  • прищеплювати навички самоорганізації та дисципліни;
  • розвивати соціальні якості, які допоможуть успішно адаптуватися в соціумі;
  • подавати приклад активної життєвої позиції, працьовитості, постійного саморозвитку і пошуку нових захоплень.

Мотивувати дитину до навчання одночасно з особистим прикладом і грамотним навчанням допоможуть хороші розвиваючі курси для дітей. Як правило, на курсах інтелектуального розвитку пропонують незвичайний підхід до навчання, який задає настрій, формує в учнів широкі погляди на навчальний процес і відкриває перед ними великі перспективи. Школа усного рахунку Соробан® — приклад таких курсів. Мотивації учнів тут надають таке ж значення, як і розвитку розумових здібностей. А виховати любов до навчання у маленьких учнів (5-11 років) допомагає індивідуальний підхід, підтримка вчителів, методика заохочень і досвід особистих перемог.